Τι συμβαίνει στις σχέσεις;

Posted: Ιουνίου 15, 2011 in αποσπάσματα από βιβλία
Ετικέτες: , , ,

Το να ερωτευτείς είναι εύκολο· το δύσκολο είναι να παραμείνεις ερωτευμένος. Όλοι θέλουμε την αιώνια αγάπη. Κανένας δεν αποφασίζει να παντρευτεί και να πει στο ταίρι του: ¨Γιατί δεν παντρευόμαστε; Θα περάσουμε δύο με τρία χρόνια ευτυχισμένοι. Κατόπιν, όπως είναι φυσικό, θα κουραστούμε ο ένας από τον άλλο και θα χωρίσουμε· τι λες;» Κανένας, όταν ερωτεύεται, δεν προγραμματίζει πότε θα πάψει να είναι ερωτευμένος. Αλλά, δυστυχώς, συμβαίνει, και όταν συμβαίνει… είναι οδυνηρό.

Κανένας, όταν ερωτεύεσαι, δεν προγραμματίζει πότε
θα πάψει να είναι ερωτευμένος.
Αλλά συμβαίνει, και όταν συμβαίνει, είναι οδυνηρό.

Π ο ι ό ς   Ε ί ν α ι   ο   Κ α ν ό ν α ς ;

Στον δυτικό κόσμο, σχεδόν ο ένας στους δύο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Από τα ζευγάρια που παραμένουν παντρεμένα, είναι βέβαιο ότι πολλά έχουν πάψει να είναι ερωτευμένα ή ευτυχισμένα στο γάμο τους, ακόμη κι αν δεν έχουν πάρει διαζύγιο.
Αυτές οι στατιστικές δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Το πραγματικό τους μήνυμα είναι πως, αν σχεδιάζετε να παντρευτείτε, έχετε πενήντα τοις εκατό πιθανότητα να χωρίσετε. Κι όμως, όπως και όλοι οι άλλοι, δημιουργείτε σχέσεις χωρίς να σκέφτεστε ιδιαίτερα πως θα βρεθείτε στο πενήντα τοις εκατό των «αποτυχημένων».
Ας ρίξουμε μια κοντινή ματιά και στο πενήντα τοις εκατό των «επιτυχημένων» σχέσεων. Κάντε μια στιγμιαία παύση και αναλογιστείτε το εξής: ¨Πόσα ζευγάρια ξέρω, τα οποία θαυμάζω και θα ήθελα μια σχέση σαν τη δική τους;». Είναι λυπηρό, αλλά θα δυσκολευτείτε να βρείτε πολλά παραδείγματα «καλών σχέσεων». Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παντρεμένων δεν είναι ικανοποιημένοι με τους συντρόφους τους και διατηρούν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Μερικοί άνθρωποι κρατούν τα προσχήματα και παρουσιάζονται
στον κόσμο ως ερωτευμένοι, ενώ, στην πραγματικότητα,
η αγάπη τους έχει πεθάνει.

Μερικοί από εκείνους που μένουν σε μια σχέση, δεν είναι σε θέση να σκύψουν με ειλικρίνεια επάνω από τα προβλήματά τους και να παραδεχτούν στους εαυτούς τους και στο σύντροφό τους ότι νιώθουν ανικανοποίητοι. Προσποιούνται τους ευτυχισμένους, ενώ στην πραγματικότητα νιώθουν άσχημα, είναι θλιμμένοι και άδειοι μέσα τους. Έτσι παραμένουν στη σχέση ενώ, μέσα τους, πεθαίνουν καθημερινά. Μερικές φορές, το πιο μοναχικό μέρος στον κόσμο είναι δίπλα σε κάποιον που δεν σε αγαπά πια ή που έχεις πάψει εσύ ν’αγαπάς.

Τ ι   ε π ι λ ο γ έ ς   υ π ά ρ χ ο υ ν ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να λύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζει η σχέση τους με αγάπη και έτσι τα προσεγγίζουν με διάφορους τρόπους.
Η πρώτη σας επιλογή, βέβαια, είναι να τα αγνοήσετε, ελπίζοντας ότι θα εξαφανιστούν. Μια άλλη λύση είναι να θεωρήσετε το πρόβλημα απόλυτα δικαιολογημένο, λέγοντας στον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει η «τέλεια» σχέση και πως η προσδοκία για κάτι περισσότερο δείχνει ανωριμότητα και έλλειψη ρεαλισμού. Μπορείτε, επίσης, να ρίξετε την ευθύνη για όλα στο σύντροφό σας, να τον εγκαταλείψετε και να βρείτε κάποιον άλλο, αλλά θα αντιμετωπίσετε πάλι τα ίδια προβλήματα από την αρχή. Μερικοί άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις και τα προβλήματα, αλλάζουν τακτικά συντρόφους. Άλλοι καταλήγουν ότι είναι λιγότερο τρομακτικό να μείνουν σε μια σχέση από το να φύγουν, και απλώς παραιτούνται.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων μας
είναι να κατηγορούμε τους άλλους γι’ αυτά.

Έχετε αισθανθεί ποτέ: «Αγαπώ τον/τη σύντροφό μου, αλλά δεν είμαι πια ερωτευμένος/η;» Δυστυχώς, η κλασική αντίδραση σε αυτή τη διαπίστωση από την οικογένεια, τους φίλους, ακόμη και από πολλούς ψυχολόγους, είναι: «Μην είσαι ανώριμος. Δες τα γεγονότα όπως είναι – ο έρωτας έχει ημερομηνία λήξης». Αντίθετα, όμως, προς την κοινή πεποίθηση, ο έρωτας δεν έχει απαραίτητα ημερομηνία λήξης. Οι σχέσεις δεν είναι οπωσδήποτε καταδικασμένες σε μετριότητα και ανία. Η φλόγα του έρωτα, ο ενθουσιασμός που μοιραστήκατε στην αρχή μπορούν να παραμείνουν ζωντανά και να λάμψουν ακόμη πιο έντονα.

Π ο ι ό ς   σ α ς  Έ μ α θ ε  τ ο ν  Τ ρ ό π ο  ν α  α γ α π ά τ ε ;

Ίσως ενοχληθείτε διαβάζοντας αυτά που γράφω εδώ, αλλά μάθατε πως να αγαπάτε και να κάνετε σχέσεις παρατηρώντας τους γονείς σας όταν ήσασταν μικροί. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της «εκπαίδευσης» έγινε πριν κλείσετε καν τα έξι σας χρόνια, και είναι πιθανό να μην έχετε συνειδητοποιήσει την επίδρασή της επάνω σας.
Αν πιάνατε τους γονείς σας να λένε ψέματα ο ένας στον άλλο, μάθατε κι εσείς να λέτε ψέματα. Αν τους βλέπατε να κρύβουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, μάθατε να κρύβετε και τα δικά σας. Αν τιμωρούσαν ο ένας τον άλλο, μάθατε να τιμωρείτε και να κρύβετε την αγάπη σας.
Πολύ πριν δημιουργήσετε την πρώτη σας ουσιαστική ερωτική σχέση, είχατε εκπαιδευτεί και «προγραμματιστεί» και, δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εκπαίδευσης σας δίδαξε περισσότερα για το πως να μην αγαπάτε και να μην επικοινωνείτε από το πως να αγαπάτε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας.

Θα θέλατε μια σχέση σαν εκείνη των γονιών σας;

Πολύ πριν κάνετε την πρώτη σας ερωτική σχέση,
είχατε εκπαιδευτεί και «προγραμματιστεί» διεξοδικά.

Μ α θ α ί ν ο ν τ α ς   τ η ν   Α γ ά π η   α π ό   τ η ν   Αρχή

Αν θέλετε μια σχέση καλύτερη από εκείνη των γονιών σας, αν θέλετε να διατηρηθεί η αγάπη σας, θα πρέπει να δουλέψετε γι’ αυτό. Ξεκινήστε ομολογώντας στον εαυτό σας ότι πρέπει να μάθετε τον τρόπο για να την κάνετε επιτυχημένη και, κοιτάζοντας τα ζευγάρια γύρω σας, παραδεχτείτε πως δεν είστε μόνοι. Παραμερίστε την περηφάνια σας και αναγνωρίστε την ανάγκη που έχετε βαθιά μέσα σας για περισσότερη οικειότητα, εκτίμηση και αγάπη. Ο ευκολότερος τρόπος εκμάθησης είναι να προσποιηθείτε ότι δεν ξέρετε τίποτα για την αγάπη. Προσπαθήστε να ξεχάσετε όσα ξέρατε, γίνετε πάλι άπειροι, αρχάριοι, και κάντε το πρώτο βήμα. Η δημιουργία μιας βαθιάς και ουσιαστικής σχέσης είναι τέχνη και επιστήμη, όπως το χτίσιμο μιας γέφυρας, η προετοιμασία ενός γεύματος ή το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου. Απαιτεί δεξιότητα, άσκηση και καθημερινή εφαρμογή. Όπως σε όλες τις τέχνες και επιστήμες, η δημιουργία μιας βαθιάς και ουσιαστικής σχέσης αρχικά θα σας φανεί σαν ένα μυστήριο με τον καιρό θα την κατακτήσετε και η συνεχής προσπάθεια θα σας γίνει δεύτερη φύση.

Σ χ έ σ ε ι ς   ο υ σ ί α ς

Όλοι προσπαθούν πάντοτε να κάνουν τις σχέσεις τους πιο ουσιαστικές, πιο πλούσιες, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα. Όσο κι αν προσποιείται κάποιος τον αδιάφορο, μην αμφιβάλλετε ότι κάτω από την αμυντική του πανοπλία υπάρχει μια τρυφερή ψυχή που θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Πίσω από κάθε του κίνητρο και ενέργεια βρίσκεται η επιθυμία του να αγαπηθεί και να εκτιμηθεί, αλλά και η λαχτάρα να μοιραστεί τον εαυτό του με άλλους.

Πίσω από κάθε φοβισμένο προσωπείο βρίσκεται μια ευγενική ψυχή
που θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Πολλές φορές, στην προσπάθειά τους
για μια σχέση ουσιαστική
και επειδή δεν έχουν μάθει μια επιτυχημένη μέθοδο,
οι άνθρωποι θυμώνουν.

Αν όλοι προσπαθούμε να προσφέρουμε περισσότερη αγάπη και καλοσύνη στο σύντροφό μας, γιατί διαλύονται τόσοι γάμοι και καταστρέφονται οικογένειες; Η συζήτηση και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Σε πολλές περιπτώσεις ευθύνεται το γεγονός ότι οι σύντροφοι δεν έχουν αποκτήσει αποτελεσματικές επικοινωνιακές δεξιότητες, οπότε, όσο περισσότερο προσπαθούν, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Οι άνθρωποι συχνά αποδέχονται τις σχέσεις τους όπως είναι, επειδή δεν έχουν κάποια εφαρμόσιμη λύση· δεν έχουν άλλη επιλογή από το να την αποδεχτούν ή να προσπαθήσουν πάλι με κάποιον άλλο.

Εξαιτίας των ανεπαρκών σχέσεων, πολλοί άνθρωποι σήμερα προσπαθούν παθιασμένα να αλλάξουν τον εαυτό τους, ελπίζοντας έτσι να καλυτερεύσουν τη ζωή τους. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τον εαυτό σας ή τους άλλους για να έχετε περισσότερη και πιο ουσιαστική αγάπη στη ζωή σας. Αντίθετα, μια τέτοια απόφαση γίνεται τροχοπέδη. Όσο προσπαθείτε να αλλάξετε και συμπεριφέρεστε όπως νομίζετε ότι πρέπει, τόσο απομακρύνεστε από τον πραγματικό εαυτό σας και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για εσάς και για τους άλλους να τον αγαπήσουν.

Όσο η αλλαγή έχει ως κίνητρο την αποστροφή για τον εαυτό μας, δεν μπορεί ποτέ να δημιουργήσει περισσότερη αγάπη.

Απόσπασμα από το μικρό βιβλιαράκι του John Gray: “Αγαπήστε ξανά”, εκδόσεις Φυτράκη.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s