Τι είναι αυτό που «τρέφει» την αυτοεκτίμηση

Posted: Ιουνίου 4, 2011 in αποσπάσματα από βιβλία
Ετικέτες: ,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πριν από λίγο καιρό, μια νεαρή γυναίκα μας έλεγε: «Συνεχώς αμφιβάλλω για τον εαυτό μου. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα’ θελα ν’ αλλάξουν στη ζωή μου, τόσα πολλά αυτά που δεν με ικανοποιούν. Υπάρχουν, όμως, και στιγμές που νιώθω αληθινά περήφανη για μένα, όσο κι αν αντιπαθώ αυτή τη λέξη. Οι πανέμορφες, χαλαρές στιγμές που μοιράζομαι με τον άντρα μου και τα παιδιά μου. Νιώθω να με πλημμυρίζει ένα αίσθημα πληρότητας, εσωτερικής ευτυχίας και γαλήνης, όπως σπάνια έχουμε την ευκαιρία να νιώσουμε στη ζωή μας, αν το καλοσκεφτούμε. Νιώθω πραγματικά ευτυχισμένη που έχουμε μια τόσο δεμένη κι αρμονική οικογένεια. Είναι ένα αίσθημα που με κατακλύζει βαθιά, κάτι σαν καθαρή, πρωτογενής συγκίνηση, κάπως πιο «εγκεφαλικό», θα λέγαμε, η ικανοποίηση για κάτι που «έφτιαξες»: βλέπεις αυτά τα τρισχαριτωμένα πλάσματα, όσο κι αν ώρες ώρες σε εξουθενώνουν, γεμάτα από τη χαρά της ζωής, ανοιχτά και πρόσχαρα με όλους. Νιώθω να’ χω συμβάλει κι εγώ σ’ αυτό, δεν έγινε από μόνο του, έχω κι εγώ μερίδιό μου, είναι δικό μας δημιούργημα, δεν έγινε τυχαία: δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις τρία παιδιά και να συνεχίζεις πάντα να δουλεύεις».

——————————————————————————————————————————————————-

Τ ι   ε ί ν α ι   α υ τ ό   π ο υ   «τ ρ έ φ ε ι»   τ η ν   α υ τ ο ε κ τ ί μ η σ η¨ :
Τ ο   α ί σ θ η μ α   ό τ ι   ο ι   ά λ λ ο ι   σ ε   α γ α π ο ύ ν
   +
Τ ο   α ί σ θ η μ α    ό τ ι   μ π ο ρ ε ί ς   ν α   τ α   κ α τ α φ έ ρ ε ι ς

——————————————————————————————————————————————————-

Μέσα από τις δραστηριότητές μας, αυτό που τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να καλύψουμε είναι  δύο βασικές εσωτερικές ανάγκες, εξίσου σημαντικές και οι δύο για την αυτοεκτίμησή μας: να νιώσουμε ότι οι άλλοι μας αγαπούν (εκτιμούν τις ικανότητές μας, μας συμπαθούν, είμαστε δημοφιλείς, επιθυμητοί κτλ.) και ότι αξίζουμε (μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, έχουμε τα προσόντα, είμαστε ικανοί κτλ.). Αυτές τις δύο βασικές ανάγκες προσπαθούμε πάντα να καλύψουμε: Οι πολιτικοί επιδιώκουν ν’ αναλάβουν την ευθύνη της εξουσίας (ικανότητα), επιθυμούν όμως συνάμα να είναι δημοφιλείς (αγάπη)· προσπαθούμε να διαπρέψουμε στο χώρο της εργασίας μας, όμως θέλουμε να μας εκτιμούν και οι συνάδελφοί μας· στο ζευγάρι δε μας αρκεί η αγάπη του συντρόφου μας, θέλουμε να κερδίσουμε, επιπλέον, την εκτίμηση και το θαυμασμό του. Όταν υπάρχει μονάχα το ένα, δε νιώθουμε πλήρεις: Όταν μας αγαπούν, χωρίς να μας θαυμάζουν και να μας εκτιμούν, αισθανόμαστε ότι μας φέρονται λιγάκι σαν παιδιά· όταν, πάλι, μας εκτιμούν, χωρίς όμως να αναγνωρίζουν την αξία μας, έχουμε μια γεύση ανικανοποίητου.

Η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι το απόλυτο, είτε υπάρχει είτε όχι· είναι κάτι που πρέπει να «τρέφουμε» συνεχώς για να ενδυναμώνουμε την προσωπικότητα. Είναι κάτι ρευστό, που διαρκώς μεταβάλλεται: άλλοτε είναι δυνατή, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε σταθερή, άλλοτε λιγότερο, έχει ανάγκη να τρέφεται συνεχώς.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η αυτοεκτίμηση» των Christophe Andre – Francois Lelord, εκδόσεις Κέδρος.

Το παράδειγμα με τους πολιτικούς, αυτή την ιστορική στιγμή, σ’ αυτή τη συγκεκριμένη χώρα σαφώς και δεν είναι το πιο πετυχημένο (μάλλον ατυχές λέγεται) αλλά επέλεξα να μην παραποιήσω ένα ξένο κείμενο! Ευελπιστώ στην κατανόησή σας!

Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η βίκυ λέει:

  Το παράδειγμα των πολιτικών δεν ήταν καθόλου ατυχές. Αν οι πολιτικοί αναλαμβάνουν καταρχάς την εξουσία για να είναι αγαπητοί και να κρίνονται ως ικανοί, τότε εύκολα μπορούν να καταφύγουν στο λαικισμό και στις «εμπνευσμένες» δηλώσεις με μοναδικό στόχο την εκλογή ή επανεκλογή τους. Αν το όραμα για τη σωστή διοίκηση μπλέκεται με την προσωπική ανάγκη για γενική αποδοχή, τότε δυσκολεύονται να ξεστομίσουν την αλήθεια…
  Βεβαίως και στην πορεία δημιουργούνται πολλόί ακόμα λόγοι που οδηγούν τους πολιτικούς (και άλλα δημόσια πρόσωπα) στη διαφθορά. Το σχόλιο αφορά μόνο τη συγκεκριμένη δημοσίευση.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η psycheandlife λέει:

   Η συγγραφέας αναφέρει: «Οι πολιτικοί επιδιώκουν ν’ αναλάβουν την ευθύνη της εξουσίας (ικανότητα), επιθυμούν όμως συνάμα να είναι δημοφιλείς (αγάπη)»

   Πολύ θα ήθελα οι πολιτικοί να αναλάμβαναν την ευθύνη της εξουσίας έχοντας τις ανάλογες ικανότητες έτσι ώστε να γίνονται και αγαπητοί και δημοφιλείς, μ’ αυτό τον τρόπο εννοείται ότι θα έκαναν άξια τη δουλειά τους και θα εκπλήρωναν το ρόλο τους.
   … όμως δεν γίνεται καθόλου έτσι όπως όλοι γνωρίζουμε!!!! στις μέρες μας το κίνητρο που κάποιος θέλει να γίνει πολιτικός δεν σχετίζεται και πολύ με το να αποδείξει ότι κατέχει τις κατάλληλες ικανότητες διοίκησης και διαχείρισης και οργάνωσης και πολλών άλλων δεξιοτήτων αλλά ούτε και με ανάγκη για αγάπη!!! η ανάγκη ευρείας αποδοχής είναι ψηφοθηρική και μόνο!
   … βέβαια ότι τα καταφέρνουν σ’ αυτό που στοχεύουν, όσον αφορά ιδιαίτερα πρόσωπα διαφθοράς, μάλλον τα καταφέρνουν … τώρα αν αυτό τους προσφέρει και αυτοεκτίμηση δεν το γνωρίζω αλλά έτσι κι αλλιώς αφορά μόνο την οικονομική επιτυχία (και την άνευ όρων απληστία) που είναι εντελώς σαθρή βάση αυτοεκτίμησης (το να «έχεις» δε σημαίνει και ότι «είσαι»)
   Αγαπητή Βίκυ, ζητώ συγγνώμη που ακούγομαι απαξιωτική για τους πολιτικούς αλλά μια ολόκληρη χώρα είναι στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης από την κακοδιαχείριση ανίκανων πολιτικών είτε με ψηλή είτε με χαμηλή αυτοεκτίμηση, πάντως σίγουρα ΔΕΝ τα κατάφεραν να καλυτερεύσουν τα πράγματα σε τούτη την ταλαίπωρη (από τους εκάστοτε πολιτικούς) χώρα και παρασέρνουν μαζί τους έναν ολόκληρο λαό που δεν τα έφαγε μαζί με τους κάποιους ολίγους (βεβαίως όμως τους ψήφισε, κάτι το οποίο ίσως, λέω ίσως, συσχετίζεται με την ανασφάλεια και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του καθημερινού φοβισμένου ανθρώπου).

   Σ’ ευχαριστώ για το σχόλιο σου με το οποίο φυσικά δεν διαφωνώ. Ετούτοι οι καιροί έχουν «πολιτική αγανάκτηση» που ξεχειλίζει γι’ αυτό και σχολίασα ότι ήταν ατυχές μιας και το θέμα με τους πολιτικούς σ’ αυτή την ιστορική συγκυρία είναι απολύτως άσχετο με την αυτοεκτίμησή τους.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s