«Η αλήθεια είναι ότι αγαπάμε τη ζωή, όχι γιατί είμαστε συνηθισμένοι σε αυτήν, αλλά γιατί είμαστε συνηθισμένοι στην αγάπη»

Posted: Μαΐου 6, 2011 in αποσπάσματα από βιβλία
Ετικέτες: , ,

Το να αγαπάει είναι η κύρια και πρωταρχική δραστηριότητα του ανθρώπου, παρόλο που ορισμένες φορές προσποιείται ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα. Στο συγκινητικό του έργο Το μεγαλύτερο μάθημα της ζωής, ο δημοσιογράφος Μιτς Άλμπουμ περιγράφει τα τελευταία μαθήματα που του έδωσε ο παλιός του δάσκαλος τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Όλα στοχεύουν στην ίδια κατεύθυνση: στο τέλος όλων, μετράει μόνο η αγάπη που καθένας έχει δώσει και έχει δεχτεί.

«Τα υλικά πράγματα δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποκατάστατα της αγάπης, ούτε της λεπτότητας, ούτε της τρυφερότητας, ούτε του αισθήματος συντροφικότητας. Το χρήμα δεν χρησιμεύει ως υποκατάστατο της τρυφερότητας, ούτε η εξουσία χρησιμεύει ως υποκατάστατο της τρυφερότητας. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω, όπως είμαι εδώ καθισμένος και πεθαίνω, πως, όταν θα το έχεις πιο πολλή ανάγκη, ούτε το χρήμα ούτε η εξουσία θα σου δώσουν το συναίσθημα που αναζητάς, όσο πολύ και αν έχεις κι από τα δύο αυτά πράγματα».

Στην ίδια γραμμή, η Τελευταία διάλεξη του Ράντι Πάους, είναι η τελευταία διάλεξη ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλλον, ο οποίος είχε μάθει πως έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας. Μεταξύ των ερωτημάτων που μας θέτει είναι κι αυτά: Τι θα έκανες αν σου έμεναν λίγοι μήνες ζωής; Τι όνειρα έχεις να εκπληρώσεις; Γιατί να μην το κάνεις τώρα;

Από το βιβλίο του Άλλαν Πέρσυ: “Νίτσε: 99 Μαθήματα Καθημερινής Φιλοσοφίας”, 66ο μάθημα, εκδόσεις Πατάκη
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s