Καιρός για αλλαγή των ανδρών: ταραγμένα ή ήρεμα νερά;

Posted: Απρίλιος 11, 2011 in αποσπάσματα από βιβλία
Ετικέτες: , , ,

Πολλοί άντρες σήμερα – άνδρες κάθε ηλικίας, και όχι απλώς οι νεότεροι – νιώθουν ένα εσωτερικό άγχος για τον τρόπο τον οποίο πρέπει να ορίσουν τον ανδρισμό τους, να αποφασίσουν τι σημαίνει να είναι κανείς άντρας (δεν ξέρω αν το να ξυρίζουν τις τρίχες από το κορμί τους είναι ένα σύμπτωμα αυτής της δυσφορίας ή όχι). Η πλειοψηφία νιώθει επίσης, τεράστια πίεση και απογοήτευση, θεωρώντας συχνά ως αιτία τις γυναίκες, χωρίς να εξετάζει τις κοινωνικές αξίες που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Πολλοί άντρες νιώθουν ότι δεν μπορούν να συζητήσουν με άλλους άντρες για τη σύγχυση* που νιώθουν όσον αφορά τον «ανδρισμό» τους – επειδή αν το κάνουν θα φανούν λιγότερο «ανδροπρεπείς» στους άλλους άντρες, σαν να μην τα «καταφέρνουν» να φέρονται «σαν άντρες».

Οι άντρες θέλουν να είναι κοντά στις γυναίκες για να εκφράσουν τη συναισθηματική τους ζωή. Αυτό είναι αλήθεια επειδή, όπως έχουμε δει, οι άντρες έμαθαν από τον πατέρα τους ότι η στενή σχέση, οι προσωπικές εξομολογήσεις και η αγάπη δεν αρμόζουν στις σχέσεις με τους άλλους άντρες, οι άντρες νιώθουν ότι μπορούν να εκφράσουν αυτό το κομμάτι του εαυτού τους μόνο με μια γυναίκα – και ακόμα και τότε, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άντρες που έχουν ανάμεικτα συναισθήματα, πιστεύουν ότι αυτά τα συναισθήματα, αυτές οι ανάγκες, είναι σημάδια αδυναμίας, ανάγκες που δεν πρέπει να έχουν.

Οι πιο πολλοί άντρες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον έρωτα. Τα πρώτα αισθήματα των αντρών στον έρωτα είναι ευχάριστα και εκστατικά όπως και των γυναικών, αλλά μετά από τα πρώτα συναισθήματα ευτυχίας (και ερωτικής έλξης), οι πιο πολλοί άντρες κατά περίεργο τρόπο κάνουν πίσω ή δεν εμπιστεύονται τα αισθήματά τους, τα ίδια αυτά αισθήματα που τους έδωσαν τόση ευχαρίστηση. Στην πραγματικότητα, οι πιο πολλοί άντρες δυσπιστούν απέναντι σε αυτά τα αισθήματα τόσο πολύ ώστε η πλειοψηφία των γάμων να μη βασίζεται σε αυτό το είδος συναισθηματικής έντασης – τουλάχιστον σύμφωνα με τον τρόπο που οι άντρες αυτής της μελέτης περιέγραψαν τα αισθήματά τους για τους γάμους και τις συζύγους τους. Οι πιο πολλοί άντρες δεν παντρεύτηκαν τις γυναίκες τις οποίες «ερωτεύτηκαν παράφορα», αν και δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι αγαπούν τις γυναίκες τους και δεν θέλουν να τις αφήσουν, ακόμα κι όταν κάνουν τακτικό σεξ με κάποια άλλη για την οποία ενδιαφέρονται, έξω από το γάμο.

Οι άντρες που αποδέχονται τα παραδοσιακά στερεότυπα του ανδρισμού ήταν οι πιο δυστυχισμένοι με τη ζωή τους. Υπάρχει μια εγγενής αντίφαση μεταξύ του αποκαλούμενου ανδρικού τρόπου ζωής και της ανθρώπινης στενής σχέσης. Η έλλειψη συναισθηματισμού και οικειότητας κάνει τους άντρες να αισθάνονται απομονωμένοι, οργισμένοι και κυνικοί. Οι σημερινοί άντρες αντιμετωπίζουν το καθόλου ευχάριστο δίλημμα είτε να συνεχίσουν να ζουν τις ζωές τους όπως στο παρελθόν, νιώθοντας συνεχώς διχασμένοι από τη διαρκή προσπάθειά τους να καταπιέζουν και να αρνούνται τις ίδιες τους τις ανάγκες (και να βασανίζονται επειδή τα ποσοστά των πρώιμων θανάτων και των ασθενειών αυξάνονται) – είτε να δημιουργήσουν κάτι νέο.

*σύγχυση: μπέρδεμα, ανακάτεμα «νοητική» διαταραχή (παράγωγο του συγχέω)
σύγχιση: ψυχική αναστάτωση, εκνευρισμός, ταραχή (παράγεται από το συγχίζω/-μαι)

Απόσπασμα από το βιβλίο της ΣΙΑΡ ΧΑΙΤ: «Οιδίποδες ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ». Μια νέα αντίληψη για την ανδρική σεξουαλικότητα, εκδόσεις Λαγουδέρα
Advertisements
Σχόλια
 1. Ο/Η Γιάννης λέει:

  Το απόσπασμα, έτσι όπως το διαβάζω και μην γνωρίζοντας το βιβλίο, μου φαίνεται γεμάτο στερεότυπα και αφορισμούς. Που είναι οι αποδείξεις, οι αναφορές και τα νούμερα για όλ’αυτά; Τι σημαίνει «Πολλοί άνδρες»; Δηλαδή πόσοι; Από ποια μελέτη; Σε ποιά χώρα; Ποιες ηλικίες; Τι εισόδημα, τι μόρφωση;

  Επίσης: «Τεράστια» πίεση;;; Αν η πίεση που νιώθουν οι άνδρες για την (σύμφωνα με το απόσπασμα) έκφραση του ανδρισμού τους είναι «τεράστια», τότε πως θα χαρακτηρίζαμε την πίεση που νιώθουν λόγω επαγγελματικής ανασφάλειας, στη δεκαετία του ’10; Ας βάλουμε τα πράγματα σε προοπτική, κι ας θυμηθούμε οτι μιλάμε για πραγματικούς ανθρώπους της σημερινής εποχής κι όχι για θεωρητικά μοντέλα στα μυαλά των μελετητών.

  (http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2011/04/01/research-shatters-myth-of-sex-on-the-brain-men-115875-23029287/)

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η psycheandlife λέει:

   Αγνοώ παντελώς γιατί το έβγαλε spam. Κατάφερα και το ανάρτησα όμως!! Όπως και να’ χει τα σχόλια περνούν από τον έλεγχο του «κάτοχου» του blog, για ευνόητους λόγους.

   Γιάννη έχεις δίκιο στο ότι: εδώ μεταφέρεται μόνο ένα απόσπασμα του βιβλίου το οποίο θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα πρωτοπόρο και έπεσε τυχαία στα χέρια μου από γνωστούς και όχι από κανένα μεγάλο βιβλιοπωλείο, δεν προωθείται!
   Δημοσιεύθηκε αρχικά στην «Έκθεση Hite για την ανδρική σεξουαλικότητα» (The Hite Report on Male Sexuality, Ballantine Books/Random House με ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις σε περισσότερους από 10.000 άνδρες) (στο παράρτημα υπάρχει και όλο το ερωτηματολόγιο), επίσης, είναι αρκετά παλιότερο (2005) που σημαίνει ότι δεν είχαμε μπει παγκοσμίως σ’ αυτή την λαίλαπα της άθλιας οικονομικής – και όχι μόνο – εξόντωσης ανθρώπων αν και το ενδιαφέρον είναι η ανάλυση του πως σχετίζεται η σεξουαλική ζωή με την πολιτική και κοινωνική στάση ζωής! Η κ.Χάιτ στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει ότι: «Η ιδέα ότι οι άνδρες ‘θέλουν μόνο ένα πράγμα’ είναι αναληθής, παραπλανητική και επικίνδυνη – είναι λίγο πολύ η ίδια δικαιολογία που χρησιμοποιείται για να δημιουργήσουν «άνδρες από ατσάλι, νικητές στον πόλεμο».
   Μιλάει λοιπόν για εντελώς πραγματικούς ανθρώπους και έχει και αποσπάσματα από τις ανώνυμες συνεντεύξεις, άκρως έως ανατριχιαστικά ενδιαφέροντα για την ειλικρίνεια και ωμότητα τους, και δεν έχει καμμία σχέση με θεωρητικά μοντέλα κάποιου ιδιόμορφου μελετητή.
   Αναρωτιέμαι τι σου φαίνεται τόσο απίθανο; το άρθρο που με παραπέμπεις δεν βλέπω να σχετίζεται στο ελάχιστο με το αναρτημένο άρθρο της κ.Χάιτ.
   Η ανδρική σεξουαλικότητα σχετίζεται σαφώς με την ανδρική ταυτότητα και αυτή, παραπέρα, σχετίζεται με το πως μεγαλώνουν τα παιδιά στις οικογένειες και πως μαθαίνουν να κάνουν σχέσεις και αυτό παρακάτω πάει με το τι πολίτες βγαίνουν στην κοινωνία, σε όλες της τις εκφάνσεις.
   Τι είναι αυτό που σε ξενίζει;
   Εμένα εκείνο που μου λείπει είναι ότι δεν έχει μεταφραστεί η έκθεση για την γυναικεία σεξουαλικότητα μπας και πάρουμε κάποια πληροφορία και ξεκαθαρίσουμε τα δικά μας μπερδεμένα θέματα γυναικείας ταυτότητας.
   Ίσως είναι δικό μου λάθος το ότι δεν έγραψα λεπτομέρειες για το τι είναι αυτή η έκθεση και τι δημοσιεύεται. Πολιτισμικά, σαφώς, μιλάει για τον δυτικό κόσμο.

   … παρεμπιπτόντως η οικονομική υπόσταση ενός άνδρα και η επαγγελματική του ανασφάλεια σαφέστατα και σχετίζεται με τον ανδρισμό του!!!

   Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Konstantina λέει:

  Νομίζω ότι ο Γιάννης κάτι δεν κατάλαβε καλά γι αυτό «δείχνει» θυμωμένος. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καιρός να καταριφθεί αυτή η εικόνα του αρσενικού που είναι από ατσάλι, όπως αναφέρει η κα. Χαιτ, για να σταματήσουμε κι εμείς οι γυναίκες να ονειρεύομαστε! Ισως μετά μπορέσετε κι εσείς να ξεμπερδευτείτε.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η psycheandlife λέει:

  Ο Γιάννης είναι φίλος, επιστήμονας και γι’ αυτό ορθολογιστής (όχι μόνο όμως). Απαιτεί να είναι κάποια πράγματα που δημοσιεύονται μελετημένα και τεκμηριωμένα και δεν τον αδικώ γι’ αυτό καθόλου αφού το τι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ξεπερνά τη φαντασία, την ορθότητα και πολλά άλλα πράγματα που χρειάζονται για να μεταφέρεις έγκυρη πληροφορία στο ευρύ κοινό (είναι μεγάλη και σημαντική συζήτηση το όλο θέμα της εγκυρότητας).

  Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου, Κωνσταντίνα, αλλά δυστυχώς μαγικά δεν γίνεται να αλλάξει ένα τέτοιο κομμάτι ανδρικής ταυτότητας που είναι δεκάδες χρόνια βασισμένο στο μοντέλο του δυνατού, άφοβου, σκληρού άντρα. Οι αλλαγές θέλουν χρόνο και τριβή, η δική μου γενιά, σε πλειοψηφία γιατί υπάρχουν και οι λαμπρές μειονότητες που καταρρίπτουν τον κανόνα, είναι μάλλον ‘καμμένη’ δυστυχώς και μαζί τους είμαστε καμμένες και εμείς ως σύντροφοί τους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν προχωράμε και δεν παλεύουμε γι’ αυτό που ας το αποκαλέσουμε αληθινή σχέση, εγώ ελπίζω και μάχομαι.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s